Norra Kv. 04 4001-4002
Lidbeck, Carl Gustaf 1853
Näringsliv
Gustaf Lidbeck var en oerhört framgångsrik affärsman. Förmodligen den rikaste mannen i Lidköpings historia. Innan den stora stadsbranden 1849 – ägde han nästan alla tomter kring gamlestans torg. Men i branden så brann allt ned. Branden startade dessutom på en av hans tomter, som han hade upplåtit till en släkting, Gustava Lidbeck.
Efter branden så tog han ansvar för att bygga upp flera av tomterna – tillsammans med sin syster Anna Lisa. Bl.a. byggde de det ”Lidbeckska huset”, som skulle bli ”Nya rådhuset” och är idag representationslokaler för kommunfullmäktige. Det stod klart 1853. Samma år så bröt en stor Koleraepidemi ut och hundratals människor dog i Lidköping innan spridningen stoppades.
Gustaf var så rädd för att smittas, att han låste in sig i sin källare, där hans syster fick ge honom mat genom att sätta den på en spade och sticka igenom den ned genom en lucka till källaren. Men eftersom smittan spreds genom vattnet, så nådde den även Gustaf, och han blev den siste personen att avlida i koleraepidemin.
Lidbeck, Anna Lisa 1880
Näringsliv
Anna Lisa Lidbeck var syster till Gustaf Lidbeck. När Gustaf avled 1853 hade han inga barn, vilket gjorde att Anna Lisa fick ärva hela hans förmögenhet. Anna Lisa var mycket engagerad i stadens sociala frågor, och blev därför en generös donator. Hon bodde i det Lidbeckska huset från 1853 till 1880 då hon dog. Bl.a. donerade hon pengar till en ny orgel i Nicolaikyrkan, samt enorma summor till stadens fattigvård och skolväsende.
Hon donerade enastående 100,000 kronor till byggandet av järnvägen mellan Skara-Lidköping (5,8 milj. I dagens penningvärde). Banan invigdes 1876, och i den pampiga invigningsceremonin fick Anna Lisa en tågbiljett i guld av kungen Oskar II. Med den kunde hon åka gratis tågresor livet ut på banan. Men hon använde den bara en gång – när hon skulle besöka en väninna i Vinninga.
I sitt testamente donerade hon sedan Lidbeckska huset till staden. Och idag är huset både konsthall, vandrarhem och kommunens representationslokaler.
I testamentet donerades också pengar till en uppfostringsanstalt i Margeretelund – som finns kvar än idag. Totalt gjorde hon i sitt testamentedonationer på 600.000 kr (ca 35 milj. I dagens penningvärde 2017). Lidbecksgatan minner om hennes betydelse i staden.